dementa la batrani

Demența La Bătrâni: Manifestări, Tratament, Îngrijire Specială

Ce este demența

Mai întâi de toate este cazul să facem o clarificare: demența nu este o boală. Ea practic reprezintă un grup de simptome care arată declinul capacității mentale.

Și în cazul în care ai putea crede că doar cei bătrâni sunt afectați, te înșeli. De fapt, demența afectează și persoane din grupele de vârstă mai mici, doar că, persoanele de peste 65 ani manifestă o probabilitate mai mare de a se confrunta cu această afecțiune.

Există mai multe tipuri de demență. Cel mai întâlnit tip de demență este Alzheimerul. De acest tip de demență suferă undeva la 60-70% din oamenii diagnosticați cu demență.

Manifestarea demenței la bătrâni

Demența este rezultatul degradării simultane a unor celule nervoase care se află situate în diferite regiuni ale creierului. Acesta este motivul pentru care, simptomele demenței pot fi ușor diferite de la o persoană la alta, în funcție de părțile din creier care sunt afectate în acest proces.

În general, persoanele care suferă de demență prezintă următoarele caracteristici comune:

  • dificultatea în a îndeplini sarcinile simple „de rutină”, pe care le fac zi de zi – dacă observi că părintele sau bunicul tău începe să nu se mai descurce să aibă grija de el zi de zi, acest lucru ar trebui să îți dea de gândit
  • schimbările dese de dispoziție, trecerea de la o stare de calm la una de agitație sau agresivitate, poate fi ceva mai mult decât un indicator temporar al instabilității emoționale
  • pierderile de memorie; uitarea numelor obiectelor sau a activităților comune, a amintirilor sau imposibilitatea de a recunoaște chiar și doar preț de câteva secunde o persoană apropiată, din familie, nu este un lucru de trecut cu vederea
  • lipsa chefului de viață; lipsa dorinței de a desfășura chiar și activitățile care în mod normal îi făceau plăcere, retragerea și evitarea socializării cu alte persoane.

Tratamentul recomandat pentru demență

Din păcate, în cele mai multe cazuri, demența nu poate fi tratată.

Excepție fac cazurile în care afecțiunea se manifestă ca urmare a unui deficit de vitamine și minerale sau ca reacție negativă la anumite medicamente pe care persoana respectivă le ia zilnic.

Drept urmare, corectarea deficitului de vitamine și întreruperea administrării acelor medicamente, sau dacă ele îndeplinesc o funcție importantă, înlocuirea lor cu altele, tolerate cu mai multa ușurință de către organism, duc la tratarea demenței persoanei în cauză.

Pentru situațiile în care demența nu poate fi vindecată, bolnavul, ajutat de medicul specialist, urmează un plan medicamentos menit să stopeze evoluția bolii, pentru a-i menține bolnavului traiul de zi cu zi la un nivel cât mai ridicat de calitate și independență.

Cum te asiguri că îi oferi îngrijirea potrivită unui suferind de demență

Demența, indiferent de tipul ei, are drept caracteristică, comună, pierderile frecvente de memorie. Pentru ca persoana în cauză să aibă o calitate a vieții cât mai ridicată, este esențial ca ea să beneficieze de îngrijire specială, pentru a nu-și face singură rău.

În primul rand, un bătrân cu demență trebuie să beneficieze de mese regulate, zi de zi, cu mâncare sănătoasă și variată, pentru ca acesta să își poată lua toți nutrienții necesari organismului și creierului, pentru o funcționare corespunzătoare.

Însă faptul că, te asiguri că, persoana care are nevoie de îngrijire, are 3-5 mese pe zi asigurate, nu este suficient uneori.

Există situații în care, bătrânul uita efectiv să mănânce, sau nu-și mai amintește cum se folosesc tacâmurile.

Daca își administrează singur medicamentele, există pericolul ca la un moment dat să le încurce, să nu mai știe să mai citească, cum se numește un medicament pe cutie, sau să își facă singur rău folosind obiecte ascuțite/tăioase, fără să-și dea seama.

De aceea, parte din îngrijirea de zi cu zi a bolnavului de demență constă în crearea unui mediu propice, unde el să își desfășoare activitatea zi de zi, fără a fi constant în gardă că și-ar putea face rău. Aici intră: eliminarea echipamentelor periculoase, ținerea la depărtare a medicamentelor și a substanțelor toxice, eliminarea mochetelor sau a pragurilor de care bolnavul s-ar putea împiedica și menținerea unei lumini de veghe aprinse chiar și noaptea pentru a elimina riscul accidentării.

Totuși, în cazul în care o persoană apropiată nu poate fi mereu alături de suferindul de demență, recomandat ar fi ca el să fie cazat într-un centru special, în care să i se ofere toată îngrijirea și atenția de care are nevoie în vederea stabilizării afecțiunii pe care o are.

Un astfel de centru este și Care Center Sfânta Maria. Cu 6 ani vechime pe piață și sute de beneficiari ajutați, căminul nostru este aici pentru cei în vârstă, care au nevoie de un sprijin.

Oferim servicii premium, personal medical specializat, o atmosferă primitoare care îndeamnă la socializare și ajutor în toate activitățile desfășurate zi de zi.

Contactează-ne aici pentru a afla toate detaliile și modul cum te putem ajuta.

Distribuie articolul
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Vizitează-ne și pe rețelele sociale
Articole Recente:
Call Now Button