Sărbători fericite şi un Paşte plin de lumină şi căldură sufletească, alături de cei dragi!
dementa la batrani

Demența La Bătrâni: Manifestări, Tratament, Îngrijire Specială

Ce este demența

Mai întâi de toate este cazul să facem o clarificare: demența nu este o boală. Ea practic reprezintă un grup de simptome care arată declinul capacității mentale.

Și în cazul în care ai putea crede că doar cei bătrâni sunt afectați, te înșeli. De fapt, demența afectează și persoane din grupele de vârstă mai mici, doar că, persoanele de peste 65 ani manifestă o probabilitate mai mare de a se confrunta cu această afecțiune.

Există mai multe tipuri de demență. Cel mai întâlnit tip de demență este Alzheimerul. De acest tip de demență suferă undeva la 60-70% din oamenii diagnosticați cu demență.

Manifestarea demenței la bătrâni

Demența este rezultatul degradării simultane a unor celule nervoase care se află situate în diferite regiuni ale creierului. Acesta este motivul pentru care, simptomele demenței pot fi ușor diferite de la o persoană la alta, în funcție de părțile din creier care sunt afectate în acest proces.

Demența se manifestă la vârstnici printr-o serie de simptome, printre care includem: dificultăți de memorie, confuzie și schimbări de comportament.

În general, persoanele care suferă de demență prezintă următoarele caracteristici comune:

  • dificultatea în a îndeplini sarcinile simple „de rutină”, pe care le fac zi de zi – dacă observi că părintele sau bunicul tău începe să nu se mai descurce să aibă grija de el zi de zi, acest lucru ar trebui să îți dea de gândit
  • schimbările dese de dispoziție, trecerea de la o stare de calm la una de agitație sau agresivitate, poate fi ceva mai mult decât un indicator temporar al instabilității emoționale
  • pierderile de memorie; uitarea numelor obiectelor sau a activităților comune, a amintirilor sau imposibilitatea de a recunoaște chiar și doar preț de câteva secunde o persoană apropiată, din familie, nu este un lucru de trecut cu vederea
  • lipsa chefului de viață; lipsa dorinței de a desfășura chiar și activitățile care în mod normal îi făceau plăcere, retragerea și evitarea socializării cu alte persoane.

Tratamentul pentru demență recomandat bătrânilor

Din păcate, în cele mai multe cazuri, demența nu poate fi tratată.

Excepție fac cazurile în care afecțiunea se manifestă ca urmare a unui deficit de vitamine și minerale sau ca reacție negativă la anumite medicamente pe care persoana respectivă le ia zilnic.

Drept urmare, corectarea deficitului de vitamine și întreruperea administrării acelor medicamente, sau dacă ele îndeplinesc o funcție importantă, înlocuirea lor cu altele, tolerate cu mai multa ușurință de către organism, duc la tratarea demenței persoanei în cauză.

Pentru situațiile în care demența nu poate fi vindecată, bolnavul, ajutat de medicul specialist, urmează un plan medicamentos menit să stopeze evoluția bolii, pentru a-i menține bolnavului traiul de zi cu zi la un nivel cât mai ridicat de calitate și independență.

În cazurile de agitație cauzate de demență, tratamentul poate include medicamente specifice și terapii comportamentale adaptate. De asemenea, pentru îmbunătățirea memoriei bătrânilor, sunt recomandate tratamente medicamentoase inovatoare și metode terapeutice specializate, care au drept rol stimularea cognitivă și păstrarea funcțiilor mentale.

Cum te asiguri că îi oferi îngrijirea potrivită unui suferind de demență

Demența, indiferent de tipul ei, are drept caracteristică, comună, pierderile frecvente de memorie. Pentru ca persoana în cauză să aibă o calitate a vieții cât mai ridicată, este esențial ca ea să beneficieze de îngrijire specială, pentru a nu-și face singură rău.

În primul rand, un bătrân cu demență trebuie să beneficieze de mese regulate, zi de zi, cu mâncare sănătoasă și variată, pentru ca acesta să își poată lua toți nutrienții necesari organismului și creierului, pentru o funcționare corespunzătoare.

Însă faptul că, te asiguri că, persoana care are nevoie de îngrijire, are 3-5 mese pe zi asigurate, nu este suficient uneori.

Există situații în care, bătrânul uita efectiv să mănânce, sau nu-și mai amintește cum se folosesc tacâmurile.

Daca își administrează singur medicamentele, există pericolul ca la un moment dat să le încurce, să nu mai știe să mai citească, cum se numește un medicament pe cutie, sau să își facă singur rău folosind obiecte ascuțite/tăioase, fără să-și dea seama.

De aceea, parte din îngrijirea de zi cu zi a bolnavului de demență constă în crearea unui mediu propice, unde el să își desfășoare activitatea zi de zi, fără a fi constant în gardă că și-ar putea face rău. Aici intră: eliminarea echipamentelor periculoase, ținerea la depărtare a medicamentelor și a substanțelor toxice, eliminarea mochetelor sau a pragurilor de care bolnavul s-ar putea împiedica și menținerea unei lumini de veghe aprinse chiar și noaptea pentru a elimina riscul accidentării.

Totuși, în cazul în care o persoană apropiată nu poate fi mereu alături de suferindul de demență, recomandat ar fi ca el să fie cazat într-un centru pentru persoane cu demență, în care să i se ofere toată îngrijirea și atenția de care are nevoie în vederea stabilizării afecțiunii pe care o are.

Un astfel de centru este și Care Center Sfânta Maria. De 7 ani îngrijim seniorii care suferă de demență. În cadrul centrului nostru, tratamentul pentru demență este personalizat pentru fiecare rezident, garantând astfel o îngrijire optimă și atentă.

Oferim servicii premium, personal medical specializat, o atmosferă primitoare care îndeamnă la socializare și ajutor în toate activitățile desfășurate zi de zi.

Contactează-ne aici pentru a afla toate detaliile și modul cum te putem ajuta.

Articole Recente:
azil batrani alzheimer bucuresti

Cum Găsești Un Azil Bun Pentru Bătrâni Cu Alzheimer În București

Iată câteva dintre cele mai întâlnite scenarii în care, ar trebui să iei în considerare căutarea unui azil de bătrâni Alzheimer în București: În rândurile următoare vei găsi câteva informații utile menite să te ajute să identifici mai ușor un azil care accepta bătrâni cu Alzheimer, în București și unde, rezidenții sunt tratați cu căldură, […]
centru ingrijire batrani

5 Aspecte De Urmărit La Un Centru De Îngrijire Pentru Bătrâni

În căutarea unei soluții pentru îngrijirea adecvată a celor dragi aflați la o vârstă înaintată, tot mai multi oameni aleg un centru de îngrijire pentru bătrâni. De ce? Pentru că aici, seniorii au parte de îngrijire profesională și compasiune, își desfășoară activitatea într-un mediu sigur și confortabil și beneficiază de servicii de recuperare și de […]
camin de batrani voluntari

Cum Știi Ca Ai Gasit Un Cămin De Bătrâni Bun În Voluntari

Lucrezi în Pipera sau locuiești în aceasta zonă, sau în Voluntari? Te gândești că alegerea ideală pentru seniorul din familia ta care are nevoie de îngrijire și supraveghere permanentă este un cămin de bătrâni din Voluntari, pentru că îl poți vizita cu ușurință oricând dorești? În acest articol vom vorbi despre aspectele pe care este […]
dementa senila

Demența Senilă La Bătrâni: Cauze, Simptome Și Tratament

Demența senilă apare la bătrâni și este favorizată de modul în care timpul își pune amprenta asupra organismului uman. Corpul se deteriorează odată cu trecerea anilor și își pierde funcțiile vitale pentru a duce o viață sănătoasă din punct de vedere fizic și psihic. Ce Este Demența? Demența este un termen folosit pentru a descrie […]
camin batrani imobilizati la pat

Cauți Un Cămin Pentru Bătrâni Imobilizați La Pat?

Ce trebuie să ai în vedere în căutarea unui cămin pentru bătrâni imobilizați la pat? Află cum să alegi caminul potrivit citind articolul!
centru recuperare parkinson

Cum Ajută Un Centru De Recuperare Bolnavii Cu Parkinson

Dacă în lunile trecute am abordat pe blogul nostru subiectul demenței și cel al bolii Alzheimer, acum a venit vremea să discutăm despre o altă afecțiune destul de des întâlnită în rândul seniorilor. Vorbim desigur despre boala Parkinson. În rândurile următoare vei afla ce este boala Parkinson, cum se manifestă dar și mai multe sfaturi […]
camin batrani alzheimer bucuresti

Cauți Un Cămin Pentru Bătrâni Cu Alzheimer În București?

Îngrijirea unei persoane cu Alzheimer poate fi extrem de dificilă pentru cei dragi, care, de cele mai multe ori sunt și cei mai afectați. Deoarece un bătrân cu o astfel de afecțiune are nevoie nu doar de tratament și îngrijire de specialitate ci și de supraveghere non-stop, compasiune, răbare și înțelegere, este foarte complicat pentru […]
dementa la batrani

Demența La Bătrâni: Manifestări, Tratament, Îngrijire Specială

Ce este demența Mai întâi de toate este cazul să facem o clarificare: demența nu este o boală. Ea practic reprezintă un grup de simptome care arată declinul capacității mentale. Și în cazul în care ai putea crede că doar cei bătrâni sunt afectați, te înșeli. De fapt, demența afectează și persoane din grupele de […]
cel mai bun camin de batrani din bucuresti

Cum Arată Cel Mai Bun Cămin De Bătrâni Din București

Cum arată căminul ideal pentru cel drag din familia ta? Are o curte mare, camere spațioase și luminoase și o bucătărie pe măsură? Dacă ți-ai început deja o listă de lucruri pe care un cămin trebuie musai să le aibă, vin în sprijinul tău și în acest articol îți dezvălui acele aspecte mai puțin discutate […]
azil de batrani pret

Cazarea Într-un Azil de Bătrâni: Preț Plătit Vs. Beneficii

Cât costă un cămin de bătrâni este o întrebare ce se află pe buzele tuturor copiilor ai căror părinți, acum în etate, au nevoie de îngrijire și atenție de specialitate. Căminele de bătrâni se întrec în pachete care mai de care mai avantajoase și oferte de nerefuzat, însă, într-o mare de opțiuni, care este cea […]

Distribuie

Vizitează-ne și pe rețelele sociale

Programează

Demența La Bătrâni: Manifestări, Tratament, Îngrijire Specială

dementa la batrani

Ce este demența

Mai întâi de toate este cazul să facem o clarificare: demența nu este o boală. Ea practic reprezintă un grup de simptome care arată declinul capacității mentale.

Și în cazul în care ai putea crede că doar cei bătrâni sunt afectați, te înșeli. De fapt, demența afectează și persoane din grupele de vârstă mai mici, doar că, persoanele de peste 65 ani manifestă o probabilitate mai mare de a se confrunta cu această afecțiune.

Există mai multe tipuri de demență. Cel mai întâlnit tip de demență este Alzheimerul. De acest tip de demență suferă undeva la 60-70% din oamenii diagnosticați cu demență.

Manifestarea demenței la bătrâni

Demența este rezultatul degradării simultane a unor celule nervoase care se află situate în diferite regiuni ale creierului. Acesta este motivul pentru care, simptomele demenței pot fi ușor diferite de la o persoană la alta, în funcție de părțile din creier care sunt afectate în acest proces.

Demența se manifestă la vârstnici printr-o serie de simptome, printre care includem: dificultăți de memorie, confuzie și schimbări de comportament.

În general, persoanele care suferă de demență prezintă următoarele caracteristici comune:

  • dificultatea în a îndeplini sarcinile simple „de rutină”, pe care le fac zi de zi – dacă observi că părintele sau bunicul tău începe să nu se mai descurce să aibă grija de el zi de zi, acest lucru ar trebui să îți dea de gândit
  • schimbările dese de dispoziție, trecerea de la o stare de calm la una de agitație sau agresivitate, poate fi ceva mai mult decât un indicator temporar al instabilității emoționale
  • pierderile de memorie; uitarea numelor obiectelor sau a activităților comune, a amintirilor sau imposibilitatea de a recunoaște chiar și doar preț de câteva secunde o persoană apropiată, din familie, nu este un lucru de trecut cu vederea
  • lipsa chefului de viață; lipsa dorinței de a desfășura chiar și activitățile care în mod normal îi făceau plăcere, retragerea și evitarea socializării cu alte persoane.

Tratamentul pentru demență recomandat bătrânilor

Din păcate, în cele mai multe cazuri, demența nu poate fi tratată.

Excepție fac cazurile în care afecțiunea se manifestă ca urmare a unui deficit de vitamine și minerale sau ca reacție negativă la anumite medicamente pe care persoana respectivă le ia zilnic.

Drept urmare, corectarea deficitului de vitamine și întreruperea administrării acelor medicamente, sau dacă ele îndeplinesc o funcție importantă, înlocuirea lor cu altele, tolerate cu mai multa ușurință de către organism, duc la tratarea demenței persoanei în cauză.

Pentru situațiile în care demența nu poate fi vindecată, bolnavul, ajutat de medicul specialist, urmează un plan medicamentos menit să stopeze evoluția bolii, pentru a-i menține bolnavului traiul de zi cu zi la un nivel cât mai ridicat de calitate și independență.

În cazurile de agitație cauzate de demență, tratamentul poate include medicamente specifice și terapii comportamentale adaptate. De asemenea, pentru îmbunătățirea memoriei bătrânilor, sunt recomandate tratamente medicamentoase inovatoare și metode terapeutice specializate, care au drept rol stimularea cognitivă și păstrarea funcțiilor mentale.

Cum te asiguri că îi oferi îngrijirea potrivită unui suferind de demență

Demența, indiferent de tipul ei, are drept caracteristică, comună, pierderile frecvente de memorie. Pentru ca persoana în cauză să aibă o calitate a vieții cât mai ridicată, este esențial ca ea să beneficieze de îngrijire specială, pentru a nu-și face singură rău.

În primul rand, un bătrân cu demență trebuie să beneficieze de mese regulate, zi de zi, cu mâncare sănătoasă și variată, pentru ca acesta să își poată lua toți nutrienții necesari organismului și creierului, pentru o funcționare corespunzătoare.

Însă faptul că, te asiguri că, persoana care are nevoie de îngrijire, are 3-5 mese pe zi asigurate, nu este suficient uneori.

Există situații în care, bătrânul uita efectiv să mănânce, sau nu-și mai amintește cum se folosesc tacâmurile.

Daca își administrează singur medicamentele, există pericolul ca la un moment dat să le încurce, să nu mai știe să mai citească, cum se numește un medicament pe cutie, sau să își facă singur rău folosind obiecte ascuțite/tăioase, fără să-și dea seama.

De aceea, parte din îngrijirea de zi cu zi a bolnavului de demență constă în crearea unui mediu propice, unde el să își desfășoare activitatea zi de zi, fără a fi constant în gardă că și-ar putea face rău. Aici intră: eliminarea echipamentelor periculoase, ținerea la depărtare a medicamentelor și a substanțelor toxice, eliminarea mochetelor sau a pragurilor de care bolnavul s-ar putea împiedica și menținerea unei lumini de veghe aprinse chiar și noaptea pentru a elimina riscul accidentării.

Totuși, în cazul în care o persoană apropiată nu poate fi mereu alături de suferindul de demență, recomandat ar fi ca el să fie cazat într-un centru pentru persoane cu demență, în care să i se ofere toată îngrijirea și atenția de care are nevoie în vederea stabilizării afecțiunii pe care o are.

Un astfel de centru este și Care Center Sfânta Maria. De 7 ani îngrijim seniorii care suferă de demență. În cadrul centrului nostru, tratamentul pentru demență este personalizat pentru fiecare rezident, garantând astfel o îngrijire optimă și atentă.

Oferim servicii premium, personal medical specializat, o atmosferă primitoare care îndeamnă la socializare și ajutor în toate activitățile desfășurate zi de zi.

Contactează-ne aici pentru a afla toate detaliile și modul cum te putem ajuta.

Acasă
Servicii
Foto
Video
Camere
Prețuri
Call Now Button