Viața trece parcă pe nesimțite. Astăzi suntem tineri, în putere, și parcă lumea toată este la picioarele noastre. Mâine ne uităm în urmă și răsfoim cu nostalgie albumele foto cu tot ce am făcut în viață și parcă nu ne vine a crede. A trecut atât de repede.
Și din păcate, pentru unii din noi, viața trece chiar mult mai repede de atât. Astfel, sunt situații în care cei dragi nouă, fie ei persoane de vârsta a 3-a, fie persoane încă în putere, sunt puși în situația de a avea nevoie de îngrijiri paliative.
Iar printre opțiunile pe care le ai la dispoziție se numără: alegerea unui centru de îngrijiri paliative în București și varianta de îngrijire a bolnavului la domiciliu.
Și aÈ™a cum te aÈ™tepÈ›i, fiecare dintre cele 2 variante are avantaje È™i dezavantaje; beneficii dar È™i neajunsuri… până la urmă ce este perfect pe această lume?!
Așa că, în continuare, îți voi expune pe rând plusurile și minusurile acestor două forme de îngrijiri paliative și prețurile/costurile cu care ele vin la pachet, pentru ca tu, indiferent că ești din București, de lângă capitală sau dintr-un alt oraș al țării, să poți lua în cunoștință de cauză cea mai bună decizie pentru persoana dragă ție care are nevoie de ajutor.
Cuprinsul articolului
Ce înseamnă îngrijiri paliative?
Termenul de îngrijire paliativă face referire la un tratament care are drept scop principal ameliorarea durerilor date de o boala dificilă cu care persoana se confruntă, pentru o perioada scurtă de timp, neavand ca rol vindecarea afecțiunii.
Practic îngrijirea paliativă vine ca un ajutor, pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cât și pe cea a familiilor acestora, pe perioada existenței unor boli cronice incurabile, prin alinarea durerii, ușurarea suferinței și promovarea demnității umane și a confortului tuturor persoanelor implicate.
Obiectivele principale ale îngrijirilor paliative
- Alinarea durerii precum și a altor simptome care provoacă în general disconfort pacienților. Iată câteva exemple: dificultățile de respirație, tusea, greața, balonările, diareea, constipația. Ameliorarea problemelor de nutriție precum și a stării psihice generale.
- Integrează în îngrijirea pacienților atât aspectele spirituale cât și pe cele psihosociale.
- Oferă familiei timp și sprijin pentru a se putea obișnui cu ideea bolii și consecințele firești ale acesteia.
- Îmbunătățesc calitatea vieții pacientului și pe cea a persoanelor apropiate implicate.
- Nu grăbesc, dar nici nu întârzie evoluția bolii.
- Oferă sprijin pentru ca, pacienții să aibă parte de un trai cât mai aproape de normal, pe cât de mult posibil.
Categoriile de persoane care au nevoie de îngrijiri paliative
- pacienții cu cancer
- pacienții cu boli cardiovasculare care nu răspund corespunzător la tratament
- pacienții cu scleroză amiotrofică laterală sau scleroză multiplă
- pacienții cu demență în ultimul stadiu
- pacienții care suferă de Parkinson și prezintă o evoluție rapidă a bolii
- pacienții cu boli pulmonare cronice avansate
- pacienții cu AVC (accident vascular cerebral) și comă
Ce îți oferă un centru de îngrijiri paliative din București
Deși serviciile și prețurile pot diferi ușor de la un centru de îngrijiri paliative din București la altul, există totuși anumite servicii de bază și un anumit de interval de tarife în care putem cuprinde toate firmele sau asociațiile care oferă astfel de servicii la nivelul capitalei.
În general, într-un astfel de centru ai parte de:
- serviciul medical – acesta constă în oferirea de tratament simptomatic, care este adaptat în funcÈ›ie de nevoia fiecărui pacient în parte È™i de asemenea, îngrijirea plăgilor È™i a altor probleme existente la nivelul pielii, toaleta corporală, comunicarea cu familia, informarea bolnavului asupra evoluÈ›iei bolii precum È™i instruirea membrilor familiei vizavi de noile necesitaÈ›i ale bolnavului.
- serviciul social – aici desigur ne referim la drepturile de care bolnavul beneficiază în mod legal È™i sprijin în obÈ›inerea drepturilor pe care le are, cum ar fi: obÈ›inerea unui certificat de handicap, a unei pensii de boală sau a diverselor dispozitive medicale de care acesta are nevoie etc.
- serviciul de consiliere psihologică – atât pentru bolnavi cât È™i pentru familiile acestora, ca sprijin pentru a trece peste aceste momente dificile.
- serviciul de îngrijire spiritual-religioasă – respectând credinÈ›a È™i ritualurile specifice fiecărei religii, centrul respectiv pune la dispoziÈ›ia bolnavului È™i a familiei acestuia, un preot sau un pastor, cu care aceÈ™tia să discute despre tot ceea ce îi neliÈ™teÈ™te.
ÃŽngrijirile paliative la domiciliu
Suntem conștienți că, pentru cei dragi, decizia de a apela la un astfel de centru, atunci când situația o impune, este una dintre cele mai grele.
Poate că se tem de reproÈ™urile bolnavului că „îl lasă la greu” sau poate că ezită de teama că, alegerea pe care o fac să nu fie una greÈ™ită È™i mai rău să îi facă bolnavului decât să îl ajute.
Sau poate și aspectul financiar poate juca un rol important în decizia pe care persoanele dragi o iau.
Atunci când optezi pentru îngrijirea paliativă la domiciliu este esențial să înțelegi că, ar trebui să existe o persoană care să fie constant la dispoziția bolnavului, pentru a-i oferi ajutorul necesar atunci când acesta are nevoie.
Pe lângă asta, asistenta sau membrul familiei care oferă sprijin permanent bolnavului, trebuie să apeleze periodic la alți specialiști din domeniul medical pentru a putea monitoriza evoluția bolii și beneficia de tratament adaptat situației de la momentul respectiv.
Drept urmare, deși nu vorbim de costurile cu cazarea într-un centru paliativ, aceste servicii la care apelezi periodic vor veni și ele la pachet cu tarife suplimentare care se măresc considerabil, atunci când vorbim de deplasarea specialistului la domiciliul bolnavului.
Printre serviciile de care bolnavul poate beneficia la domiciliu se numără și: consultații medicale, investigații medicale cum ar fi diverse analize, precum și administrarea de analgezice (calmante).
Oricare ar fi motivul și oricare ar fi decizia ta finală, esențial este să înțelegi că, bolnavii care suferă de boli cronice progresive au nevoie de o îngrijire specială. Și când spunem îngrijire specială ne referim atât la îngrijire fizică, cât și psihică, dar și spirituală, așa cum spuneam mai sus.
Și pe măsura evoluÈ›iei bolii, este important să conÈ™tientizezi că, îngrijirea va deveni din ce în ce mai dificilă. Acesta este motivul pentru care, de cele mai multe ori, recomandarea este cazarea bolnavului într-un centru de îngrijiri paliative – personalul centrului având multiple specializări È™i facilitând totodată comunicarea dintre bolnav È™i familie, oferindu-le tot suportul de care au nevoie pentru a trece peste această perioadă grea din viaÈ›a lor.
Care Center Sfânta Maria este un centru paliativ din București care oferă servicii de îngrijire premium rezidenților săi. Personalul nostru, amabil și mereu deschis să ajute, specialiștii echipei noastre dar și echipamentele cu care centrul nostru este dotat, vin în sprijinul celor care au nevoie de astfel de îngrijiri, oferindu-le condiții bune, monitorizare și comunicarea permanentă cu familia. Contactează-ne aici.